Fundația Euromonitor pentru Excelență a anunțat astăzi, 20 decembrie 2017, câștigătorii programului Bursele Europene pentru Jurnaliști ediția 2017-2018.

Comunicat de presa

În urma selecției, tinerii jurnaliști care vor beneficia de o săptămână de studiu la Bruxelles sunt:

1. Ana Sirbu – redactor agora.org (27 ani)
2. Aurica Rusnac Jardan – redactor șef Unimedia (31 ani)
3. Adelina Tocitu – redactor SRR – Studioul Teritorial Constanța (31 ani)
4. Alina Vasiliu – redactor Ziarul Financiar (24 ani)
5. Bianca Voinea – redactor Antena 3 (33 ani)

Marile câștigătoare ale programului Bursele Europene pentru Jurnaliști, care în afara stagiului de pregătire la Bruxelles vor beneficia și de câte un stagiu de pregătire profesională de trei săptămâni în cadrul unei prestigioase organizații de presă europene, sunt:

1. Svetlana Gore – reporter TVR Moldova (24 ani)
2. Ștefana Purcar – reporter Realitatea TV (25 ani)

Pentru ediția 2017-2018, câștigătoarele stagiului de o lună la Radio România sunt:
1. Ana Gherciu – redactor șef Moldova.org (27 ani)
2. Ana Sirbu – redactor agora.org (27 ani)

Bursele Europene pentru Jurnaliști reprezintă un program de încurajare și facilitare a pregătirii profesionale și se adresează jurnaliștilor care doresc să capete o experiență profesională în problematica europeană. Acest program îi ajută pe participanți să aprofundeze înțelegerea tematicilor legate de Uniunea Europeană, cadrul de reglementare, funcționarea instituțiilor, relaționarea între Statele Membre precum și maniera în care este abordată problematica europeană de către media occidentală.

Programul Bursele Europene pentru Jurnaliști cuprinde trei etape de pregătire profesională:
– un training specializat, susținut în România de către specialiști în relații europene;
– o călătorie de studii, de o săptămână, la Bruxelles, pe durata căreia jurnaliștii vor avea ocazia să se întâlnească și să discute cu oficiali ai Uniunii Europene;
– stagii de pregătire profesională, timp de trei săptămâni, în cadrul unor prestigioase organizații de presă europene.

Începând cu ediția 2016-2017 a programului, în baza parteneriatului cu Societatea Română de Radiodifuziune, doi tineri jurnaliști din Republica Moldova beneficiază de un stagiu de o lună de pregătire profesională în România.

Lansat în 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, programul de burse pentru tinerii jurnaliști a fost o continuare a programului de stagii inițiat de National Forum Foundation / Freedom House în anii ’90 cu sprijinul Guvernului SUA, iar ulterior, din anul 2000, cu finanțarea JTI.

Din 2010, programul Bursele Europene pentru Jurnaliști este organizat de către Fundația Euromonitor pentru Excelență, cu sprijinul JTI, Societatea Romana de Radiodifuziune, Monitor, Novaconsult, Softnet și AdMedia Consult, iar din 2011 s-a extins și în Republica Moldova.